Perbandingan iPhone 5 vs Samsung Galaxy S3 vs Nokia Lumia 920

Perbandingan iPhone 5 vs Samsung Galaxy S3 vs Nokia Lumia 920 Comparison iPhone 5 vs Samsung Galaxy S3 vs Nokia Lumia 920 Comparison

Perbandingan iPhone 5 vs Samsung Galaxy S3 vs Nokia Lumia 920 (Comparison between iPhone 5 vs Samsung Galaxy S3 vs Nokia Lumia 920 )

Perbandingan iPhone 5 vs Samsung Galaxy S3 vs Nokia Lumia 920 Comparison

perbandingan iPhone 5 vs Samsung Galaxy S3 vs Nokia Lumia 920 (Comparison)

Apple iPhone 5 sudahpun diumumkan dan dijangka akan memberi persaingan hebat kepada smartphone lain seperti Nokia dan Samsung. Samsung Galaxy S3 dan Nokia Lumia 920 dijangka akan bersaing hebat dengan iPhone 5 ini. Nokia Lumia 920 diumumkan kira-kira seminggu lebih awal daripada iPhone 5 manakala Samsung Galaxy S3 diumumkan lebih awal iaitu bulan Mei yang lepas. Nokia Lumia 920 dan Apple iPhone 5 yang baru diumumkan masih belum dikeluarkan lagi manakala Samsung Galaxy S3 telahpun mencatat rekod jualan sebanyak 20 juta unit dalam masa 100 hari.

Operating System 

  • Apple iPhone 5 : iOS 6
  • Samsung Galaxy S3 : Android OS, v4.0.4 (Ice Cream Sandwich)- update ke Jelly Bean disediakan seawal bulan Oktober
  • Nokia Lumia 920 : Window Phone 8

Saiz skrin dan display

  • Apple iPhone 5 : 4-inch IPS LCD; 1,136×640 pixels, 326 ppi
  • Samsung Galaxy S3 : 4.8-inch HD Super AMOLED; 1,280×720 pixels, 306 ppi
  • Nokia Lumia 920 : 4.5-inch AMOLED; 1,280×768 pixels, 332 ppi

Samsung Galaxy S3 mempunyai saiz skrin yang paling besar diikuti Nokia Lumia 920 dan iPhone 5. Nokia lumia 920 pula mempunya kejelasan (clarity) yang terbaik dengan teknologi PureMotion HD+ display dengan resolusi yang lebih baik diikuti oleh iPhone 5. Selain itu Nokia Lumia 920 juga ada ClearBlack Display sebagai filter.

Design
Apple iPhone 5 yang menggunakan kombinasi aluminium dan glass adalah lebih bagus berbanding Samsung Galaxy S3 (plastic shell) dan Nokia Lumia 920. iPhone 5 boleh dikatakan lebih tahan lasak sekiranya jatuh berbanding S3 dan Nokia Lumia 920. Nokia Lumia 920 bagaimanapun mempunyai design yang menarik dan unik.

Kamera

  • Apple iPhone 5 : 8MP dan 1.2MP(depan)
  • Samsung Galaxy S3 : 8MP dan 1.9 MP depan)
  • Nokia Lumia 920 : 8.7MP dan 1.2MP(depan)

Nokia Lumia 920 didatangi dengan 8.7 MP dan teknologi pureview dijangka lebih bagus berbanding Samsung Galaxy S3 dan Apple iPhone 5. Perbandingan iPhone 5 vs Samsung Galaxy S3 vs Nokia Lumia 920

Memori dan RAM

  • Apple iPhone 5 : Tiga pilihan memori iaitu 16GB, 32 GB dan 64GB
  • Samsung Galaxy S3 : Tiga pilihan memori iaitu 16GB, 32 GB dan 64GB
  • Nokia Lumia 920 : 32 GB

Apple iPhone 5 dan Samsung Galaxy S3 menawarkan memori yang lebih besar berbanding Nokia Lumia 920. Walaubagaimanapun, hanya Samsung Galaxy S3 yang menyediakan slot card untuk penambahan memori (sehingga 64 GB). Selain itu, Samsung Galaxy S3 menggunakan 2GB RAM manakala iPhone 5 dan Nokia Lumia 920 menggunakan 1GB RAM.

Processor
Agak susah untuk menentukan processor mana yang lebih bagus antara S3 dan iPhone 5. Apple iOS 6 menggunakan chipset A6 dan dua kali lebih cepat berbanding A5. Oleh itu iPhone 5 dual core processor mungkin lebih advance berbanding quad core Exynos Samsung Galaxy S3 dan mungkin juga sebaliknya. Walaubagaimanapun, Samsung Galaxy S3 dibantu oleh RAM 2GB memberi kelebihan kepada Samsung S3 berbanding iPhone 5 yang menggunakan 1GB RAM. Exynos 5 akan dilancarkan pada tahun depan dan mungkin digunakan untuk Samsung Galaxy S4 (jika ada). Nokia Lumia 920 pula menggunakan dual core Snapdragon S4 chip dan ketinggalan sikit berbanding iPhone 5 dan Samsung S3.

Perbandingan iPhone 5 vs Samsung Galaxy S3 vs Nokia Lumia 920

Rangkaian LTE
Samsung sudah lama memperkenalkan sistem sokongan terhadap rangkaian LTE dan diikuti oleh Nokia. Manakala Apple iPhone 5 adalah iPhone pertama menggunakan sokongan LTE network oleh itu Samsung Galaxy S3 adalah lebih bagus dari segi ini diikuti oleh Nokia Lumia 920.

Batteri

  • Apple iPhone 5 : Masa standby sehingga 225 jam dan talk time sehingga 8 jam.
  • Samsung Galaxy S3 : Masa standby sehingga 790 jam dan talk time sehingga 11 jam 40 minit.
  • Nokia Lumia 920 : Masa standby sehingga 400 jam dan talk time sehingga 10 jam.

Samsung Galaxy S3 yang menggunakan Li-Ion 2100 mAh adalah terbaik dalam kategori bateri. Selain itu, Samsung S3 juga mempunyai removeable bateri.

Berat (Perbandingan iPhone 5 vs Samsung Galaxy S3 vs Nokia Lumia 920)

  • Apple iPhone 5 : 112 gram
  • Samsung Galaxy S3 : 133 gram
  • Nokia Lumia 920 : 185 gram

Apple iPhone 5 adalah paling ringan antara ketiga-tiga smartphone iaitu 112 g. Selain itu iPhone 5 juga adalah yang paling nipis.

Wireless Charging (Pengecas bateri tanpa wayar)
Samsung Galaxy S3 dan Nokia Lumia 920 mempunyai kelebihan wireless charging iatu pengecas bateri tanpa wayar yang tiada pada iPhone 5.

Lain-lain
Siri pada iPhone 5 adalah voice command yang terbaik berbanding Samsung S3 dan Nomia Lumia 920. Apple iPhone 5 tiada teknologi NFC (Near Field Communication) yang dipunyai oleh Samsung Galaxy S3 dan Nokia Lumia 920.

p/s perbandingan iPhone 5 vs Samsung Galaxy S3 vs Nokia Lumia 920 (Comparison between iPhone 5 vs Samsung Galaxy S3 vs Nokia Lumia 920) dibuat melalui hasil carian internet dari pelbagai sumber dan maklumat ini mungkin tepat ataupun sebaliknya.

About beckhrooy
The owner and founder of lewis.my and Beckhrooy Network.

20 Comments on Perbandingan iPhone 5 vs Samsung Galaxy S3 vs Nokia Lumia 920

  1. Samsung SIII pilihanku..=)

  2. dkna pakai tepon yang lama sekadar boleh buat panggilan dan sms..hehee

  3. model-model baru keluar lebih canggih dan hebat….susah la kita nak buat pilihan….tapi rase nya minat GALAXY SIII kot..

  4. saya dah pakai s3 baru sebulan..tapi rase macam tak sedap je..sebelum ni guna htc desire hd

  5. perang smart phone… agak2 sape yg menang… ?
    heheh…

  6. aku rasa kualiti gambar s3 lagi baik berbanding lumia 920…kamera dia pun laju gila…berbaloi2 beli..huhuh

    • Samsung Galaxy S3 memang mempunyai banyak kelebihan dan kualiti gambar samsung S3 (8 MP) memang bagus bro, cuma Nokia Lumia 920 (8.7) menggunakan teknologi pureview , high pixel density per count dan carl zeiss yang memang terbaik dalam kategori smartphone kamera sekarang ini.

  7. Jadi kesimpulannya bro, phone mana yang lagi best ni?

    • personally, aku suka S3 tp aku tak boleh kata phone mana yang terbaik. Post ini boleh membantu melihat sedikit perbandingan antara ketiga-tiga hp itu bagi mereka yang ingin tahu.

  8. Tiba-tiba aku jatuh cinta dekat iPhone ni.. Haha.. Harap tak mengecewakan nanti.

  9. Model2 terbaru Galaxy nmpk semakin menarik. Kalau iPhone tidak membuat penambahbaikan yg lebih baik, ia akan ketinggalan di belakang & mungkin sy akan pertimbangkan utk beralih jenama.

  10. Nokia dah cuba nak cabar balik monopoli telefon pintar.. nice!

  11. Macam menarik je Lumia nih…. huhuhuhu

  12. design iphone x brape cntik ar…ak dah pakai s3 oklah…stakat ni x prnah hang lagi…

    • pada pendapat aku, kalau dah ada salah satu dari iphone 5, Samsung S3 dan Nokia Lumia 920 ini, tak perlu tukar untuk yg lain

  13. for me just lumia 920…nokia the best..aku prna guna sgs3..sebulan je aku jual balik..

Leave a comment

Your email address will not be published.

*



Protected by WP Anti Spam